Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 11ο Συνέδριο της ΟΓΕΠορεία το Σάββατο προς τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα. Νέο ΔΣ και πρόεδρο ανέδειξαν οι αντιπρόσωποι την Κυριακή


Η ανταλλαγή της πείρας από τις δυσκολίες και τα θετικά βήματα που καταγράφει σε όλη τη χώρα το ριζοσπαστικό κίνημα των γυναικών και ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του 11ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναδείχθηκε η Μαιρήνη Στεφανίδη.
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου δεν περιλάμβανε μόνο συζήτηση, αλλά και αγωνιστική δράση, καθώς το πρωί του Σαββάτου οι αντιπρόσωποι πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με συνθήματα όπως «Οι γυναίκες θέλουνε δουλειά και όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», «Ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία, έξω απ' της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία», καταδίκασαν την Ενωση των μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή του λαού.
 Το ψήφισμα που διαβάστηκε και στη συνέχεια θυροκολλήθηκε στην είσοδο των γραφείων, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Η στρατηγική της ΕΕ, και τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο σήμερα, εν μέσω γενικευμένης και συγχρονισμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, είναι η διασφάλιση φτηνότερης εργατικής δύναμης, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να στηριχθεί και να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της ΕΕ απέναντι στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα οι νέες αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Χρησιμοποιούνται ως εφεδρική, φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα, να επωμίζονται τη φροντίδα για τις ανάγκες της οικογένειας, να πληρώνουν το κόστος των υπηρεσιών και παροχών σε κομβικούς τομείς της ζωής τους».
Στις τριήμερες εργασίες έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις από νέες γυναίκες, σπουδάστριες, μητέρες, από γυναίκες άνεργες, απολυμένες, από εργαζόμενες που παλεύουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Οι 72 ομιλήτριες μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τα βήματα που σημειώνονται στην προσπάθεια να πάρουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τη θέση τους στο κίνημα και τη λαϊκή πάλη, να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία.
«Οι λαϊκές δυνάμεις είναι αστείρευτες» τόνισε η απερχόμενη πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, κλείνοντας τη συζήτηση το πρωί της Κυριακής. «Την επιτυχία του Συνεδρίου αρχίζουμε να τη μετράμε από αύριο», ανέφερε και κάλεσε τις γυναίκες της ΟΓΕ να κάνουν πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου: «Καμία μόνη της! Οργανωμένα αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».
Τα ψηφίσματα του Συνεδρίου
 Το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα για τις εξελίξεις στη Συρία, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ισραηλινή επιθετικότητα, με το οποίο κάλεσε τις γυναίκες να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους σχεδιαζόμενους πολέμους. Επίσης, υιοθετήθηκε ψήφισμα καταδίκης του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αποκαλύπτουμε την πραγματική θέση που επιφυλάσσει η ιδεολογική αντίληψη του φασισμού και του ναζισμού στις γυναίκες, ως αποκλειστικά σχεδόν εργαλεία αναπαραγωγής της "φυλής". Παλεύουμε αποφασιστικά ώστε καμιά γυναίκα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην πέσει θύμα μιας τέτοιας σκοταδιστικής και επικίνδυνης ιδεολογίας».
Με άλλα ψηφίσματα, καταδικάστηκε η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μπει στα σχολεία στα Χανιά της Κρήτης, ενώ εκφράστηκε η στήριξη του αγώνα φορέων του Λιτόχωρου που κατάφεραν να πετύχουν την ανάκληση απόφασης για τη δημιουργία χώρου για την αποθήκευση βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή του Ολύμπου. Τέλος, το Σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε δελτίο Τύπου, με το οποίο καταγγέλλει τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που αγνόησαν το Συνέδριο και σημειώνει την εξαίρεση του «Ριζοσπάστη», του «902 FM» και του «902.gr».
ΠΗΓΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 27-11-2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου