Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Δράσεις για σίτιση, μόρφωση, υγεία των ανέργων


Συνέντευξη στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με εκπροσώπους από τις Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Αιγάλεω και Ιλίου


Δράσεις για τη σίτιση της λαϊκής οικογένειας, τον εμβολιασμό των παιδιών της, τη μόρφωσή τους, το σφράγισμα βιβλιαρίων ανέργων, την ένδυση, τη νομική στήριξη ανέργων και λαϊκών οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά να τα βγάλουν πέρα έχουν αναλάβει Λαϊκές Επιτροπές.Ενέργειες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης στις οποίες οδηγούνται όλο και περισσότερο φτωχά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν εξαπολύσει εναντίον του λαού, κυβέρνηση, ΕΕ, πλουτοκρατία.Πρωτοβουλίες που στόχο έχουν όχι μόνο να ανακουφίσουν από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και να βοηθήσουν στην οργάνωση και την ένταση της ταξικής και με αγωνιστικό περιεχόμενο αλληλεγγύης. Με σκοπό τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους, να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές που τσακίζουν τα δικαιώματά τους.Σε αυτή την πρωτοβουλία ήδη έχει πρωτοστατήσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), το οποίο, μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών της περιοχής, έχει ξεκινήσει την παροχή δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, παιδιά ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών και ορφανών. Επίσης, προχωρά στη δημιουργία τράπεζας αίματος σε όσους εργαζόμενους και ανέργους έχουν ανάγκη καθώς και στην οργάνωση δωρεάν νομικής στήριξης σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν ή βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.
Γι' αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες μιλούν σήμερα στο «Ρ» εκπρόσωποι από Λαϊκές Επιτροπές του Περιστερίου, του Αιγάλεω και του Ιλίου.

      Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου

Στη συγκρότηση επιτροπής που οργανώνει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ελληνικών και ξενόγλωσσων μαθημάτων, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έχει προχωρήσει και η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου για μαθητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Όπως τονίζει στο «Ρ» ο Χρήστος Μαργανέλλης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου, «στο σχεδιασμό για την πραγματοποίηση των μαθημάτων είναι να λειτουργήσουν οι ήδη υπάρχουσες κρατικές υποδομές των σχολείων. Γι' αυτό το σκοπό, σε παρέμβασή μας, απαιτήσαμε από τη διοίκηση του δήμου να παραχωρήσει σχολικές αίθουσες που έτσι κι αλλιώς ανήκουν στο λαό και τις έχει χρυσοπληρώσει. Αντ' αυτού η διοίκηση αρνήθηκε να παραχωρήσει οποιοδήποτε χώρο υποστηρίζοντας ότι η Λαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό του δήμου, για να υλοποιηθεί το αίτημα.

Δεν εφησυχάζουμε, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αξιοποιώντας αίθουσες των σωματείων που έχουν χώρο στο δήμο, καθώς ήδη έχει συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός δασκάλων και καθηγητών.Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για να μας παραχωρηθούν οι αίθουσες στα σχολεία. Αντίστοιχα, σε συνεργασία με συνδικάτα της πόλης, γονείς, και εργαζόμενους, προετοιμάζουμε μέριμνα για τη σίτιση, την ένδυση, και την υπόδηση λαϊκών οικογενειών.Ηδη έχει ξεκινήσει η συγκρότηση Επιτροπής για τη νομική στήριξη οικογενειών, ενώ στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η διεκδίκηση για δημόσια και δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίας Υγείας με την απαίτηση να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας της περιοχής», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εχει σημασία ο λαός να καταλάβει το πραγματικό νόημα της ταξικής αλληλεγγύης. Ο μαθητής, ο γονιός, ο καθηγητής να οργανωθούν με τον εργαζόμενο για να μην κλείσουν σχολικές μονάδες, για πετρέλαιο στα σχολεία, για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, μεταφορές κ.ά. Να αντιληφθούν ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος που έχει φτιαχτεί ανήκει στους ίδιους».

                                    Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου

«Σίτιση, μόρφωση, υγεία, νομική στήριξη, είναι οι 4 τομείς δραστηριότητας που τίθενται σε προτεραιότητα για το ερχόμενο διάστημα, μαζί με όλες τις άλλες δραστηριότητες, από τη Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, την Επιτροπή Ανέργων, τους φορείς και τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή», σημειώνει στο «Ρ» ο Μανώλης Δραγασάκης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής.«Για τη σίτιση σχεδιάζουμε τη δημιουργία τράπεζας τροφίμων. 
Ηδη έχουμε απευθυνθεί σε σούπερ μάρκετ της περιοχής ενώ σκοπεύουμε να ζητήσουμε βοήθεια και από τη διοίκηση του δήμου. Οργανώνουμε επίσης φροντιστηριακά μαθήματα με τη στήριξη καθηγητών από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε παιδιά ανέργων και οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.Πριν από αυτό ξεκινήσαμε συστηματική καταγραφή των ανέργων για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να δούμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Στον τομέα της Υγείας επιδιώκουμε τη θεώρηση των βιβλιαρίων για τους ανέργους. Γι' αυτό το σκοπό θα επιδιώξουμε στη διοίκηση του ΙΚΑ να δέχεται παιδιά ανέργων και τους γονείς τους και να εξετάζονται.Διεκδικούμε χώρο ώστε γιατροί από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας να εξετάζουν δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τους κατοίκους της περιοχής.Παλεύουμε για τη νομική κάλυψη εργαζομένων που είναι θύματα εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας», σημειώνει και προσθέτει:«Ολη αυτή η προσπάθεια δε γίνεται στα πλαίσια κάποιας ελεημοσύνης. Αυτά είναι έξω από το ταξικό κίνημα. Παλεύουμε για να αντιληφθεί ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ποια είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων που βιώνει. Ολη αυτή η δράση εντάσσεται στη δράση του ταξικού κινήματος, είναι στοιχείο μέσα από τη δράση του ταξικού κινήματος και όχι έξω από αυτό».

                                      Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω

Τον εμβολιασμό των παιδιών των ανέργων και τη δυνατότητα αυτά να εξετάζονται από τους γιατρούς του ΙΚΑ ώστε να προμηθεύονται την απαραίτητη κάρτα Υγείας για το μάθημα της γυμναστικής, θέτουν σε πρώτη φάση στο σχεδιασμό τους η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, η Επιτροπή Ανέργων, σωματεία και φορείς.«Θα απαιτήσουμε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, τη δυνατότητα στους άνεργους γονείς να εξετάζονται τα παιδιά τους μία φορά τη βδομάδα από τους γιατρούς του ιδρύματος. Εμείς ήδη έχουμε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε γιατρούς από την περιοχή που θέλουν να προσφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει στο «Ρ» ο Γιώτης Σαντζαρίδης εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής.«Κοντά σε αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όπως και το προηγούμενο διάστημα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους αλλά και των εργαζομένων που πλήττονται συνολικά από αυτή την πολιτική. Θα είμαστε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και θα επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Για εμάς έχει σημασία να λειτουργήσουν και να αξιοποιηθούν οι κρατικές δομές σε όλους τους τομείς της ζωής του λαού».

                                    Δεν είναι φιλανθρωπία

Οι Λαϊκές Επιτροπές αυξάνουν την ταξική τους αλληλεγγύη με στόχο η λαϊκή οικογένεια να σταθεί στα πόδια της και να πάρει την υπόθεση στα χέρια της διεκδικώντας όσα δικαιωματικά της ανήκουν.Η ταξική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη δεν μπαίνει από τις Λαϊκές Επιτροπές με τη μορφή της φιλανθρωπίας ή του εθελοντισμού που θα υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη στην κατεύθυνση της «διατήρησης της κοινωνικής συνοχής» όπως προβάλλουν ιδρύματα των καπιταλιστών, ΜΚΟ, η Εκκλησία και άλλοι φορείς που αναπτύσσουν τέτοια δραστηριότητα. Δεν μπαίνει στη λογική της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού που προωθούν συστηματικά με διάφορες παραλλαγές ΜΚΟ, Εκκλησία, φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής» με την εκδοχή αλληλεγγύης «μόνο στους Ελληνες» έως τη λογική της ανταλλακτικής οικονομίας, το κίνημα της «πατάτας», για τη διαχείριση της φτώχειας.Μπαίνει ως μαχητική έκφραση στήριξης των ανέργων και των οικογενειών, των εργατικών οικογενειών και των παιδιών τους, θεωρώντας την ταξική αλληλεγγύη ως στοιχείο της συνολικής δράσης και όχι κάτι ξεχωριστό.Η ταξική αλληλεγγύη, προωθείται συνδυασμένα με την οργάνωση της πάλης για τα εργατικά προβλήματα, τα προβλήματα στις γειτονιές, μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές και όχι από ξεχωριστές δομές που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, να εξοικειώσουν ανέργους και εργαζόμενους με τη φτώχεια, τη φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη, να ξεκόψουν το λαό από τον οργανωμένο, συλλογικό, ταξικό αγώνα. Η ταξική αλληλεγγύη αναπτύσσει στην καθημερινή δράση, σε μαζική κλίμακα, σε καθένα που υποφέρει, το «Ενας για όλους και όλοι για έναν».
                                                                                                       Ε.Κ
Πηγή :
http://www.rizospastis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου