Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ


Διαμαρτυρία μαζί με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»





Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και δήμων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που θα στείλουν στην ανεργία τους εργαζόμενους και θα αποκλείσουν τους περισσότερους από τους σημερινούς εξυπηρετούμενους, οργάνωσε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Μάρτη και η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τις υπηρεσίες του σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πρόγραμμα «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που θα το διαδεχτεί, θα ανατίθεται για υλοποίηση σε «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» και ιδιωτικούς φορείς.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στις 10 το πρωί απέναντι από το ΙΚΑ Περιστερίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Βαρελλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου. Εξέφρασε τη συμπαράσταση της Λαϊκής Επιτροπής στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και υπογράμμισε πως τα σχέδια της κυβέρνησης εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των παροχών Υγείας και Πρόνοιας. Αναφέρθηκε στα κριτήρια του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (ποσοστό αναπηρίας, εισόδημα, ηλικία και άλλα), που θα αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων χωρίς τις υπηρεσίες του. Τόνισε ακόμα τις ευθύνες της ΚΕΔΕ και των Δήμων, που βάζουν πλάτη στην προσπάθεια να περάσει το πρόγραμμα σε ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιρισμούς, ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Περιστερίου. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία στο Δημαρχείο, όπου μια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο, Μ. Τσιώτα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε περίπου 130.000 ηλικιωμένους και απασχολεί γύρω στους 3.500 εργαζόμενους. Οπως τονίζουν η Μ. Δενδραμή και η Ι. Κατιντσάρου, εργαζόμενες στο πρόγραμμα, στο Δήμο Περιστερίου εργάζονται 10 άτομα που παραμένουν συμβασιούχοι για επτά, δέκα ακόμα και έντεκα συνεχόμενα χρόνια. Εξυπηρετούν 200 ηλικιωμένους, από τους οποίους, τα νέα κριτήρια πληρούν μόλις και μετά βίας 10 περιπτώσεις.

Η 6μηνη παράταση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώνει στη σύσταση «Κοινωνικών Επιχειρήσεων», δε δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό στους εργαζόμενους, που τονίζουν πως ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει. Η Λαϊκή Επιτροπή απαιτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ως δομή του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους και νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες.

www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου