Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΕΔΥΕΘ: Εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Νικηφορίδη


 Πριν από 62 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, έγινε η εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης. Ο Ν. Νικηφορίδης ήταν ένας 23χρονος νεολαίος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το ξενοκίνητο καθεστώς του εμφυλίου πολέμου τον εξόρισε και το φυλάκισε με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του.
Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του έρχεται στη Θεσσαλονίκη και εντάσσετε ολόψυχα στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Έκκληση της Στοκχόλμης». Για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και η ποινή του εκτελείται την 05/03/1951, στον συνήθη τόπο εκτελέσεων των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο.
Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει 62 χρόνια τώρα το δρόμο των φιλειρηνιστών – αντιιμπεριαλιστών αγωνιστών της πατρίδας μας στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, που προκαλεί, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Η απαίτηση για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μένει ακόμη ανεκπλήρωτη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εγκαινιάζουν νέα ατομικά όπλα, νέα οπλικά προγράμματα, όπως η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και ανοίγουν νέους γύρους στην κούρσα των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πυρηνικών εξοπλισμών.
Σήμερα:
· που το ΝΑΤΟ εξαπλώνει και εντείνει το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα,
· που οι ιμπεριαλιστές και τα διεθνή μονοπώλια εντείνουν την εκμετάλλευση του πλούτου των λαών, καταδικάζοντάς τους σε ζωή με φτώχια και στερήσεις, με δυστυχία και θάνατο,
· που τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά στη γειτονιά μας, που η φωτιά του πολέμου, μετά από τη Λιβύη, κατακαίει τη Συρία και το Μάλι, ενώ ετοιμάζεται να επεκταθεί στο Ιράν και σ’ όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής,
Σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση στερεί από τον ελληνικό λαό τεράστια ποσά για να τα διαθέσει για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η συνέχιση του αγώνα, που πριν από 62 χρόνια ξεκίνησε με τη θυσία του Νίκου Νικηφορίδη, είναι χρέος του κάθε νέου και νέας, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε φιλειρηνικού ανθρώπου.

Η ΕΔΥΕΘ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών οργανώνουν το Σάββατο, 9 Μάρτη 2013, εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσουν τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, για να ανανεώσουμε τον όρκο για την συνέχιση του αγώνα του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00 στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).
Καλούμε τον λαό, την νεολαία και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος.

Θεσσαλονίκη
05.03.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου