Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Διεκδικούμε η εξέταση oncotype DX να γίνεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που την χρειάζονται.


Διεκδικούμε η εξέταση oncotype DX
να γίνεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που την χρειάζονται.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει μία ακόμα εγκληματική απόφαση του Υπουργού Υγείας, που αφορά την ανάκληση της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ της πολύ σοβαρής και ακριβής διαγνωστικής εξέτασης oncotype DX, που χρειάζονται οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο αρχικού σταδίου του μαστού.
Η γονιδιακή ανάλυση(oncotype DX.) είναι μία σύγχρονη  διαγνωστική εξέταση που αφορά τις πάσχουσες από ορισμένου είδους καρκίνο του μαστού γυναίκες, αλλά και τους άνδρες. Σήμερα εφαρμόζεται και για άλλους καρκίνους όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για  άλλα όργανα.
Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες που πάσχουν από ορισμένου είδους καρκίνο του μαστού, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (in situ) δίνει σημαντικές πληροφορίες στο γιατρό, αλλά και στην πάσχουσα για την εξέλιξη της νόσου και τον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής, στοχευμένης θεραπείας.
Η διαγνωστική εξέταση oncotype DX δίνει στοιχεία για την πιθανότητα υποτροπής του όγκου στη 10ετία, αλλά και για το εάν χρειάζεται να γίνει χημειοθεραπεία η όχι.
Εξετάζει τη δράση 21 διαφορετικών γονιδίων και ποσοτικοποιεί την πιθανότητα υποτροπής και επιτυχίας της χημειοθεραπείας.
Η αναγκαιότητα και χρησιμότητά της εξέτασης επιβεβαιώνεται και από το ότι τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στις διεθνείς οδηγίες στην ογκολογία. Πχ από τους φορείς NCCN (Διεθνής Οργανισμός) και ASCO (Οργανισμός της Αμερικής) Πρόσφατα, η εξέταση εντάχθηκε  και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Το 50 % περίπου των γυναικών με αυτόν τον τύπο καρκίνου, δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία, μία θεραπεία επίπονη για την ασθενή και ολόκληρη την οικογένεια λόγω των σοβαρών παρενεργειών. Το όφελος σωματικό, ψυχικό και οικονομικό είναι τεράστιο.
Στις 12/6/2012 το ΚΕΣΥ έδωσε θετική γνωμοδότηση εκτέλεσης της εξέτασης και στην Ελλάδα για τους τύπους  καρκίνου  που ενδείκνυται. Eτσι ο ΕΟΠΥΥ χορηγούσε το 80% του κόστους, το οποίο ανέρχεται γύρω στις 3500 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στις 10/5/13 το Υπουργείο Υγείας  ανακάλεσε την έγκριση χορήγησης.
Η πολιτική υγείας της τρικομματικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της, μέσα στην ΕΕ, δεν επιτρέπει πλέον τα «περιττά έξοδα». Η υγεία των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων θυσιάζεται στο όνομα του κέρδους των μονοπωλίων.
Η ΟΓΕ διεκδικεί όχι μόνο την άμεση επανέγκριση της εξέτασης για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ, αλλά την εκτέλεση της εξέτασης σε όλες τις γυναίκες ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, που την χρειάζονται χωρίς συμμετοχή, μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Διεκδικεί από το ΚΕΣΥ καθώς και όλους του ιατρικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα και να διεκδικήσουν την εκτέλεση της εξέτασης για όλες τις γυναίκες  δωρεάν μέσα από το ΔΣ Υγείας.
Η ΟΓΕ με τους συλλόγους και τις ομάδες της, αλλά και μέσα από την κοινωνική συμμαχία, έχουμε ήδη εντάξει και το αίτημα αυτό στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων μας για την υγεία.

Απαιτούμε:
·   Την άμεση επανέγκριση από τον ΕΟΠΥΥ της εκτέλεσης της διαγνωστικής εξέτασης oncotype DX και την άμεση κάλυψη της εκτέλεσης της εξέτασης από το δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν για όλες τις γυναίκες που την χρειάζονται.
·   Την επέκταση της oncotype DX για όλους τους τύπους καρκίνου που εγκρίνονται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
·   Την εφαρμογή με βάση εθνικό πρόγραμμα και σχεδιασμό όλων των προληπτικών εξετάσεων για τους γυναικείους καρκίνους και τον εμβολιασμό σε όλες τις γυναίκες της χώρας μας. Η έγκαιρη διάγνωση σε αρχικό στάδιο και η σωστή θεραπεία, εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τη θεραπεία του καρκίνου.

·   Παράλληλα παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί μόνο μέσα σε αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας, η δωρεάν και ισότιμη εξασφάλισή της σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου