Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Πυροβολούν» την μητρότητα, καταγγέλλει η ΟΓΕ - 902.gr

«Πυροβολούν» την μητρότητα, καταγγέλλει η ΟΓΕ - 902.gr

Στο ίδιο μήκος κύματος, τραπεζίτες και «αριστεροί» δήμαρχοι στήνουν τη μητρότητα στο απόσπασμα απολύοντας εργαζόμενες μετά την άδεια λοχείας, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά σε μωρομάνες και εγκύους. Αυτό επισημαίνει η ΟΓΕ, με ανακοίνωση της, καταγγέλλοντας στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας:
Δυο εργαζόμενες σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Νέας Ιωνίας απολύθηκαν, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, ενώ ως λόγος για τον οποίο τους στερούν τη δουλειά τους παρουσιάστηκαν οι απουσίες που έκαναν την περασμένη χρονιά εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους. «Ενοικιαζόμενες» εργαζόμενες στην Εθνική Τράπεζα απολύονται όταν επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά από άδεια λοχείας, αμέσως μόλις παρέλθει το 18μηνο προστασίας που παρέχει ο νόμος. Εργοδότες σε διάφορους κλάδους -με τους τραπεζίτες να έχουν την τιμητική τους σε αυτό- δεν επιτρέπουν σε εργαζόμενες να κάνουν χρήση της σωρευτικής άδειας μητρότητας, όπως προβλέπεται από το νόμο, χρησιμοποιώντας την απειλή της απόλυσης ή της δυσμενούς μετακίνησης. Εξάλλου είναι γνωστό από χρόνια, ότι με πρωτοπόρο τον χώρο των τραπεζών, πολλοί εργοδότες υποχρεώνουν γυναίκες εργαζόμενες να υπογράφουν «συμφωνητικά» όπου δεσμεύονται ότι δε θα μείνουν έγκυες για κάποια χρόνια.
Όπως σημειώνει, η στρατηγική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κατατάσσει τη μητρότητα στο εργασιακό «κόστος». Οι απουσίες λόγω εγκυμοσύνης, η άδεια λοχείας, το μειωμένο ωράριο της μωρομάνας είναι κόστος για τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά ακόμα και τους Δήμους-Εταιρείες του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Και οι εταιρείες φροντίζουν πάντα για τα κέρδη τους!
Η μητρότητα στον καπιταλισμό, όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα διώκεται. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Όλες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης. Να αγωνιστούμε για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, που βάζει στην πλάστιγγα την ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας με τα κέρδη των εταιρειών, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΓΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου