Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Στα παιδιά δεν πρέπει να μιλάμε «μωρουδίστικα», λένε οι επιστήμονες - 902.gr

Στα παιδιά δεν πρέπει να μιλάμε «μωρουδίστικα», λένε οι επιστήμονες - 902.gr

Η χρήση μεγάλων και σύνθετων προτάσεων, αντί της «μωρουδιακής» γλώσσας βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και τους δεσμούς με τους γονείς του, επισημαίνουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

Μπορεί όταν οι γονείς μιλάνε στο μωρό τους τραγουδιστά και «μωρουδίστικα» να κερδίζουν την προσοχή του, όμως ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης του παιδιού είναι να του απευθύνονται ως ενήλικα, τουλάχιστον σε ότι αφορά το λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων, υποστηρίζουν ψυχολόγοι.

«Δεν συνδέεται με το πόσο πολύ του μιλάτε, αλλά με το τι του λέτε. Ο λόγος πρέπει να είναι πλούσιος και σύνθετος», εξηγεί η Έρικα Χοφ, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Florida Atlantic.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τα πρώτα χρόνια της ζωής και μέχρι την ηλικία των τριών ετών, το παιδί έχει σχηματίσει ένα τρισεκατομμύριο νευρικές συνδέσεις. Αυτοί οι σύνδεσμοι μεταξύ των κυττάρων ευθύνονται για όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, από την απομνημόνευση των στίχων ενός τραγουδιού, μέχρι την κίνηση να πιάσεις ένα ξύλο.

Σε αυτή την κρίσιμη όσο και δημιουργική περίοδο για το παιδί, η σωστή εκφορά των λέξεων από το γονιό, βοηθά το παιδί να «καταγράψει» με μεγαλύτερη πιστότητα το ηχητικό ερέθισμα και να το αναπαράξει στη συνέχεια με περισσότερη ακρίβεια. Επιπλέον η σωστή σύνταξη ενισχύει τη συγκρότηση της σκέψης και βελτιώνει την αντίληψη του παιδιού. Μάλιστα το να μιλάμε στα μωρά έχει τόσο μεγάλη σημασία, ώστε τα παιδιά που προέρχονται από οικογενειακό - κοινωνικό περιβάλλον, όπου ο λόγος δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος τείνουν να έχουν χειρότερες σχολικές επιδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου