Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μητέρες καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού.- Καταγγελία από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ

Να επιστρέψουν το ποσό των 900 ευρώ που έλαβαν ως επίδομα τοκετού πριν από έναν περίπου χρόνο καλούνται δεκάδες μητέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το γεγονός καταγγέλλουν οι ομάδες και οι σύλλογοι της ΟΓΕ στην περιοχή. Οπως υπογραμμίζουν, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 100 μητέρες του νομού καλούνται μέσα σε 15 μέρες να επιστρέψουν έντοκα το επίδομα που έλαβαν, αλλιώς απειλούνται ακόμα και με κατασχέσεις!
Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβρη του 2012, κατάργησε το επίδομα τοκετού για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και το διατήρησε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι. Οι συγκεκριμένες μητέρες γέννησαν μετά την επιβολή της περικοπής αυτής σε μαιευτήρια του Ηρακλείου. Ο ΕΟΠΥΥ ανακαλύπτει, εκ των υστέρων, ότι έκανε λάθος που τους χορήγησε το επίδομα και τους ζητά να επιστρέψουν τα χρήματα. Ετσι, δεκάδες μητέρες, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τους απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, βρίσκονται «χρεωμένες» και στον ΕΟΠΥΥ!
«Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις της ΟΓΕ στο Ηράκλειο και διεκδικούν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οσο για την κατάργηση του επιδόματος για τις γυναίκες που γεννούν σε μαιευτήριο, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ καταγγέλλουν: «Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν "δόλωμα" για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά. Το υπουργείο Υγείας είχε εκτιμήσει πως από τον περιορισμό των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία για το έτος 2013 θα εξασφάλιζε 15 εκατ. ευρώ», υπενθυμίζουν.
«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ολες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ και καλούν όλες τις μητέρες από τις οποίες ζητούν να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους.

http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου