Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλίες από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας

Δουλειά με τους άνεργους και έμπρακτη στήριξη στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Καθημερινή είναι η δράση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας γύρω από μια σειρά μέτωπα πάλης. Η Λαϊκή Επιτροπή στεγάζεται στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92, τηλέφωνο 210.9524.847, 210.9524.847). Στο πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής λειτουργεί η Επιτροπή Ανέργων, για τη δράση της οποίας μιλά η Στελίνα Χαιρέτη:«Η δράση της Επιτροπής έχει στόχο να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους ανέργους, έτσι γίνεται προσπάθεια οι πρωτοβουλίες της να αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής τους».
Τις μέρες αυτές, καλεί με κάθε τρόπο τους ανέργους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία στις 6 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται, επίσης, οι εξορμήσεις για την προετοιμασία της συγκέντρωσης που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, στις 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας.
Η Λαϊκή Επιτροπή έχει ιεραρχήσει τα δημοτικά σχολεία, με στόχο να καλέσει τις μητέρες, και τη σχολή της Σιβιτανιδείου, για να απευθυνθεί στις σπουδάστριες. Πρόκειται για χώρους στους οποίους η Λαϊκή Επιτροπή έχει σταθερή παρουσία, ενώ έχει αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, έχει οργανώσει στο παρελθόν σύσκεψη με θέμα τα σχολικά βιβλία και όσα διδάσκονται τα παιδιά μέσα από αυτά, στην οποία οι γονείς συμμετείχαν με ενδιαφέρον.
Οσον αφορά τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές στη Σιβιτανίδειο, έχει κινητοποιηθεί στο πλευρό τους, διεκδικώντας τη δωρεάν μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την παροχή ενός γεύματος σε κάθε μαθητή.
Λαϊκό φροντιστήριο και φέτος
Στο πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής λειτουργεί, για δεύτερη χρονιά φέτος, το Λαϊκό Φροντιστήριο, στα γραφεία του Συλλόγου της ΟΓΕ και του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Αραπάκη 69, τηλέφωνο 6977.821120, 6977.821120).
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η προσπάθεια είναι πιο οργανωμένη, όπως εξηγεί η Μαριλένα Χαχάμη:«Εχουμε απευθυνθεί στο σύνολο των σχολείων με εξορμήσεις. Εκτός από το άνοιγμα αυτό, ορισμένοι μαθητές ήρθαν στο Λαϊκό Φροντιστήριο μέσα από το κάλεσμα στους γονείς που γνώριζε η Λαϊκή Επιτροπή και κυρίως ο σύλλογος της ΟΓΕ. Αλλα παιδιά το μαθαίνουν από συμμαθητές τους. Ετσι, ο πυρήνας των μαθητών συνέχεια διευρύνεται».
Τα μαθήματα παρακολουθούν 20 μαθητές, ενώ διδάσκουν φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, που διαθέτουν μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους. «Τα περισσότερα από τα παιδιά έχουν τουλάχιστον έναν από τους δύο τους γονείς άνεργο. Επομένως, η προσπάθεια αυτή έχει αξία και από την άποψη της ταξικής αλληλεγγύης», σημειώνει η Μαριλένα και προσθέτει πως παράλληλα με τα μαθήματα «γίνεται προσπάθεια να απλωθεί η συζήτηση σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά».
Σήμερα, για παράδειγμα, πραγματοποιείται αποκριάτικο γλέντι για τους μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου. «Το μάθημα εδώ με έχει βοηθήσει, έχω βελτιωθεί στο σχολείο», λέει η Χαρούλα που είναι μαθήτρια της Α' Γυμνασίου και εξηγεί πως και ο μεγαλύτερος αδερφός της παρακολουθεί μαθήματα στο Λαϊκό Φροντιστήριο.
Ανταπόκριση στο μάζεμα τροφίμων
Αλλη μια πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής είναι η τράπεζα τροφίμων που λειτουργεί στα γραφεία του σωματείου των συνταξιούχων. Η ανταπόκριση που συναντά το κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής είναι θετική.
Οπως λέει η Αθανασία Τζουμάνη,«ο κόσμος που ανταποκρίνεται και προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη, ξέρει πως τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Λαϊκής Επιτροπής είναι αυτοί που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο, που κινητοποιούνται για κάθε πρόβλημα. Να μην ξεχνάμε πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται ΜΚΟ, "κοινωνικά παντοπωλεία" και άλλες πρωτοβουλίες "φιλανθρωπίας"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου