Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εντείνονται τα ερωτηματικά για την Τράπεζα Θεμάτων


Εντείνεται η ανησυχία και τα ερωτηματικά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Α' Λυκείου σχετικά με τις προαγωγικές εξετάσεις τους στο τέλος της χρονιάς, που θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος για το νέο Λύκειο. 

Η Τράπεζα Θεμάτων ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί και δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα είναι προσβάσιμη για τους μαθητές. Πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα λένε ότι η Τράπεζα θα ανοίξει μόλις μια βδομάδα πριν τις εξετάσεις, πράγμα το οποίο θα είναι τραγικό για τους μαθητές, αφού δεν θα έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να μελετήσουν τα θέματα της τράπεζας, αλλά μόνο θα αυξηθεί υπέρμετρα το άγχος τους λίγο πριν τις εξετάσεις.

Επιπλέον, η εγκύκλιος με την οποία το υπουργείο δίνει «οδηγίες» στα Λύκεια για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών της Α' Λυκείου, συνθέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς και επιβάλλει με πολλές λεπτομέρειες πώς πρέπει να είναι τα θέματα σε κάθε μάθημα και ποια ακριβώς θέματα θα βάζει ο διδάσκοντας και ποια θα κληρώνονται από την Τράπεζα. Οσο για τα μαθήματα επιλογής της Α' Λυκείου, ανακοινώνει ότι γι' αυτά δεν θα φτιαχτεί Τράπεζα θεμάτων, αλλά τα θέματα θα τα επιλέγει ο διδάσκοντας.

Και πατώντας πάνω στα ερωτήματα για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας που φουντώνουν, κάποιοι βρίσκουν έδαφος, ασκώντας τάχα κριτική, να κάνουν ακόμα πιο αντιδραστικές προτάσεις, όπως η ΔΗΜΑΡ. Λέει χαρακτηριστικά ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ ότι από την Τράπεζα «λείπει ένα βασικό τους συστατικό: η συγκέντρωση και ανάλυση των βαθμολογιών μετά το πέρας των εξετάσεων»! Δηλαδή, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι η βαθμολόγηση θα είναι αποκλειστική ευθύνη του διδάσκοντα, η ΔΗΜΑΡ θέλει να το ανατρέψει ακόμα και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου