Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το ιαπωνικό μονοπώλιο Toshiba σχεδιάζει τη δημιουργία «εργοστασίου λαχανικών» - 902.gr

Το ιαπωνικό μονοπώλιο Toshiba σχεδιάζει τη δημιουργία «εργοστασίου λαχανικών» - 902.gr

Ο μεγάλος μονοπωλαικός όμιλος Toshiba, γνωστός για τις ηλεκτρονικές συσκευές του και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του, ανακοίνωσε μια νέα δραστηριότητα: την πώληση λαχανικών που θα παράγει σε εργοστάσιο. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην παραγωγή λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα ούτε άλλες χημικές ουσίες, σ' ένα εντελώς κλειστό και αποστειρωμένο εργοστάσιο, το οποίο θα λειτουργεί χάρη σ' έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό.

Ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζεται να εξοπλίσει ένα παροπλισμένο εργοστάσιο σε προάστιο του Τόκιο και να το εφοδιάσει με «ειδικούς φωτισμούς φθορισμού αριστοποιημένους για την ανάπτυξη φυτών, κλιματισμό που διατηρεί πάντα την ίδια θερμοκρασία και μια σταθερή υγρασία, μια διάταξη παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης των φυτών και εξοπλισμούς αποστείρωσης για τη συσκευασία των προϊόντων».

Η ευαίσθητη διαχείριση του συνόλου θα βασίζεται σε μέσα παρόμοια με αυτά που έχουν αναπτυχθεί στα εργοστάσια των ημιαγωγών, μια άλλη ειδικότητα του ομίλου. «Ελαχιστοποιώντας την επαφή μορίων με τα προϊόντα, είναι δυνατό να αυξηθεί σημαντικά η συντήρησή τους σε καλή κατάσταση», επισημαίνει η Toshiba. Σε μια επιφάνεια σχεδόν 2.000 τ.μ., ο όμιλος θα παράγει τρία εκατομμύρια σαλάτες ετησίως και θα προμηθεύει με μαρούλια, σπανάκι και άλλα λαχανικά σούπερ μάρκετ, καταστήματα και εστιατόρια.

Η Toshiba προβλέπει επίσης να καλλιεργήσει αναλόγως της ζήτησης λαχανικά με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, όπως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η εταιρεία λέει πως μελετά εξάλλου την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου λαχανικών εκτός της Ιαπωνίας, καθώς και την πώληση εξοπλισμών αφιερωμένων σ' αυτού του τύπου τις εγκαταστάσεις.

«Μυρίστηκαν» κέρδη

Ο όμιλος Toshiba ισχυρίζεται πως προωθεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία για «να συμβάλει στην καλή υγεία των ανθρώπων». Ωστόσο τα κίνητρα της Toshiba δεν είναι τόσο «αγαθά» όσο θέλει να τα παρουσιάζει η ίδια. Η πραγματικότητα άλλωστε είναι πως δεν είναι ο μόνος ιαπωνικός όμιλος ηλεκτρονικών συσκευών που ενδιαφέρεται για τα «εργοστάσια λαχανικών». Panasonic και Fujitsu έχουν επίσης καθένας τους «αγροτικές εκμεταλλεύσεις» αυτού του τύπου, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα παραγωγή στη Νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου ένα μέρος του πληθυσμού προτιμά τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε κλειστούς χώρους, επειδή φοβάται πως αυτά των αγρών μπορεί να είναι ραδιενεργά.

Η είδηση αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει η επιστημονική-τεχνολογική πρόοδος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αποδεικνύει ότι σήμερα η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει τη γνώση για να στείλει την πείνα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ωστόσο προκαλεί και ανησυχία γιατί, όσο αυτή η γνώση βρίσκεται στην υπηρεσία των καπιταλιστών, σκοπός της θα είναι να παράγει κέρδη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των προϊόντων και την υγεία των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου