Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

ΑΣΓΜΕ: Συνεχίζεται η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα της εφορίας προς τους Συλλόγους Γονέων - 902.gr

ΑΣΓΜΕ: Συνεχίζεται η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα της εφορίας προς τους Συλλόγους Γονέων - 902.gr

Το θέμα της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής και των προστίμων της εφορίας προς τους Συλλόγους Γονέων, επαναφέρει με επιστολή της προς την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Τη χρονιά που πέρασε γίναμε αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών για πρόστιμα από τις κατά τόπους ΔΟΥ προς τους συλλόγους γονέων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε εκείνους που είχαν ΑΦΜ και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, αλλά και σε εκείνους που δεν είχαν αποκτήσει ως τώρα ΑΦΜ με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το έτος ίδρυσής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις δε τα πρόστιμα ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ (λόγω της αναδρομικότητας) και έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί σύλλογοι να μην λειτουργούν ή τα νεοεκλεγμένα όργανα να αρνούνται να αποδεχτούν τη μεταφορά του ΑΦΜ στο όνομά τους, αφού αυτό συνδέεται με το προσωπικό ΑΦΜ του εκάστοτε προέδρου.

Οι σύλλογοι γονέων ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων διέπεται από ειδική νομοθεσία και διατάξεις, λειτουργούν με την εθελοντική προσφορά των γονιών των μαθητών σε βάρος του ελεύθερου και προσωπικού χρόνου τους, με αποκλειστικά έσοδα τις χρονιάτικες συνδρομές των μελών που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το ποσό των 5 ευρώ/χρόνο.

O σκοπός λειτουργίας τους, όπως αυτός περιγράφεται στα περισσότερα καταστατικά, είναι η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών, η διασφάλιση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η προαγωγή των αξιών της εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας και της ελευθερίας, η στήριξη της ερασιτεχνικής πρωτοβουλίας και η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού μέσα από δραστηριότητές, εκδηλώσεις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το ν. 1566/85 και το ν. 2621/98, τα όργανα του γονεϊκού κινήματος είναι θεσμικοί φορείς της εκπαίδευσης με αντιπροσώπευση στα όργανα που προβλέπονται από τη νομοθεσία (συμβούλια σχολικής κοινότητας, σχολικά συμβούλια, ΔΕΠ, Σχολικές Επιτροπές, ΕΣΥΠ, Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Όπου μάλιστα δε λειτουργούν τέτοια όργανα αυτά συστήνονται -σύμφωνα με το νόμο- με πρωτοβουλία των διευθυντών της οικείας σχολικής μονάδας, Δήμων και του υπουργείου.

Η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα προς το οργανωμένο κίνημα των γονιών, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, κατά την άποψη μας δεν είναι τυχαία, αποτελεί κομμάτι του νέου σχολείου της αποκέντρωσης, της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της προσπάθειας χειραγώγησης του κινήματος από τις τοπικές διοικήσεις.

Στα πλαίσια της "συμμετοχικότητας", του "εθελοντισμού", του κοινωνικού εταιρισμού και της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων βασικών τομέων του κράτους σε τοπικό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για να αναλάβουν οι σύλλογοι γονέων την ευθύνη για τη χρηματοδότηση του σχολείου, την εξεύρεση χορηγών επενδυτών, να αναλάβουν επίσης την καθαριότητα, τη φύλαξη, το βάψιμο ή τη συντήρηση των κτιρίων ακόμα και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός μέρους του προγράμματος σπουδών της κάθε σχολικής μονάδας.

Από την άλλη ο "Καλλικράτης" προβλέπει τον έλεγχο και την εποπτεία των συλλόγων γονέων, δηλαδή οι δήμοι που δεν μπορούν να δώσουν χρήματα ούτε για τα αναγκαία, μπορούν να ελέγχουν τους συλλόγους στο κατά πόσο συμβάλουν ή παίρνουν την ευθύνη για να στηρίξουν οικονομικά τη "δημόσια εκπαίδευση" που όμως σύμφωνα με την παρ. 16 του Συντάγματος πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

Σήμερα, όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι φανερή η στόχευση των μέτρων και οι σκοποί απέναντι στο κίνημά μας. Δεν θέλουν το κίνημα των γονιών στα πόδια τους, θέλουν εκπροσώπους που θα βάζουν πλάτη "με το αζημίωτο" (αφού θα έχουν κίνητρα για να συμμετέχουν στις σχολικές επιτροπές και στα σχολικά συμβούλια κι όπου αλλού) για να περνούν τα σχέδια και οι αποφάσεις τους. Που θα έχουν μια καλή κουβέντα να πουν για τις προθέσεις της κάθε κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Εκτιμούμε πως η προσπάθεια που γίνεται να εξισωθούν οι σύλλογοι γονέων, με κάθε είδους νομικά πρόσωπα θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εθνικού, αθλητικού χαρακτήρα ακόμα και ΜΚΟ, εντάσσεται στη λογική της ενσωμάτωσης και της συνευθύνης από τη μια και στη λογική της διάλυσης του αγωνιστικά προσανατολισμένου κινήματος από την άλλη.

Γιατί ποιος γονιός θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στο σύλλογο του σχολείου του παιδιού του, πολύ περισσότερο να εκλεγεί στο ΔΣ, όταν γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε χρόνο θα έχει δοσοληψίες με την εφορία; Ποιος γονιός θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος όταν αυτός είναι υπόλογος απέναντι στο νόμο για παραλήψεις άλλων διοικήσεων; Ποιος γονιός στις σημερινές συνθήκες της γενικευμένης φοροεπιδρομής θα θελήσει να συνδέσει το οικογενειακό ΑΦΜ με το ΑΦΜ του συλλόγου γνωρίζοντας μάλιστα πως αυτό μπορεί να τον ακολουθεί εφ’ όρου ζωής;

Γι' αυτό καλούμε την κυβέρνηση

Να πάρει άμεσα μέτρα με εγκύκλιο που θα αποσταλεί σε όλες τις ΔOY για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους γονέων.

Να πάρει άμεσα πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση:

Για τη μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους γονέων.

Για την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ.

Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν - καταθέσουν το υπάρχον ΑΦΜ στις ΔΟΥ.


Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η προσπάθεια διάλυσης και χειραγώγησης του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, οι σύλλογοι γονέων δεν είναι ούτε εταιρείες ούτε ΜΚΟ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της "παραδουλεύτρας" που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου. Ο ρόλος των Συλλόγων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός που θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου