Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Παλιό φαινόμενο με καινούργια ρούχα



,                                            ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
                                      Παλιό φαινόμενο με καινούργια ρούχα

Η βία, σαν κοινωνικό φαινόμενο, έχει ρίζες παλιές. Ο σπόρος της ρίζωσε μαζί με τις ταξικές εκμεταλλευτικές κοινωνίες. Έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο φυλετική.
Σήμερα οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ζουν τη βία ακόμα πιο έντονα και σε όλες της τις πτυχές, εν ονόματι της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

  • Βία είναι η τραγική πρωτιά των γυναικών στην ανεργία, στην ανασφάλιστη δουλειά, στις ευέλικτες μορφές εργασίας…
·         Βία είναι το κλείσιμο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, η εξαφάνιση των Δομών Πρόνοιας που εξαναγκάζει τις γυναίκες να επωμιστούν και το ρόλο της άμισθης, ανειδίκευτης νοσοκόμας για να περιθάλψουν όπως-όπως τους γέροντες, τους άρρωστους, τα ανάπηρα παιδιά της οικογένειάς τους…
·         Βία είναι οι απαιτήσεις του εργοδότη που εξωθεί τις γυναίκες σε άρνηση της μητρότητας, επιβάλλοντάς τους να ακυρώσουν «οικειοθελώς» τη γυναικεία τους υπόσταση με δηλώσεις ότι δεν θα κάνουν παιδιά (ακόμα και ότι θα υποβληθούν σε στείρωση!!!), προκειμένου να προσληφθούν…
·         Βία είναι ο διαρκής εξευτελισμός τους από τα ΜΜΕ που υποβιβάζει τις γυναίκες στο επίπεδο των εμπορευμάτων, εξυπηρετώντας –εξόφθαλμα και συγκαλυμμένα– το εμπόριο της σάρκας (που είναι από τα πιο προσοδοφόρα)…
·         Βία είναι το ατέρμονο μαρτύριο των γυναικών να βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των παιδικών σταθμών, να βλέπουν τα παιδιά τους να υποσιτίζονται και να λιποθυμούν στα σχολειά από την πείνα, να αγωνιούν και να απελπίζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ, μάταια προσμένοντας μια οποιαδήποτε δουλειά…
·         Βία είναι  ο καθημερινός και βίαιος θάνατος των ονείρων τους…

Σε καθημερινή βάση, αυτή τη βία ζουν οι γυναίκες από τούτη την όχθη. Η αιτία της έχει όνομα: είναι τα μονοπώλια, είναι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Εξάλλου, δεν ζουν όλες οι γυναίκες την ίδια ζωή. Στην απέναντι όχθη, για τις γυναίκες της αστικής τάξης, τις πλούσιες γυναίκες και θυγατέρες των εκμεταλλευτών, «η ζωή είναι ωραία»…
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια και της πολιτικής της ΕΕ διατηρούσαν και διατηρούν σταθερά στο προσκήνιο το ζήτημα της φυλετικής βίας, προκειμένου να καλλιεργούν στη συνείδηση των γυναικών την άποψη πως η ανισοτιμία έχει φυλετικά αίτια και όχι ταξικά. Πως η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο φύλα και όχι ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό.
Η φυλετική βία είναι δεμένη με την ταξική. Το γεγονός ότι ψήγματα της φυλετικής βίας και καταπίεσης μπορούν να υπάρξουν και στην αντίπερα όχθη δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος.
Οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι κόρες τους δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Είναι επικίνδυνες για αυτές οι συγχύσεις και οι αυταπάτες γιατί κανένας νόμος, όσο «ευεργετικός» ή «χρήσιμος» και αν μοιάζει, δεν πρόκειται να εξαλείψει το φαινόμενο της βίας το οποίο στην καθημερινή ζωή τους θα ενταθεί. Αυτές είναι, άλλωστε, οι γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου η κόλασή τους γίνεται πιο εφιαλτική με τους συνεχείς βιασμούς και με το θάνατο των παιδιών τους.
Η βία και οι βιασμοί θα εξαλειφθούν μόνο όταν αλλάξει η κοινωνία και σταματήσουν οι άνθρωποι να εκμεταλλεύονται ανθρώπους.
Σε μια κοινωνία όπου στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, όπου οι γυναίκες θα απολαμβάνουν την πλήρη κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους, τη φροντίδα και την προστασία της μητρότητας.
Σε αυτή την κοινωνία οι γυναίκες θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν μαζί με τους άντρες τους και τα παιδιά τους, χωρίς να υφίστανται τη διπλή –ταξική και φυλετική– καταπίεση που βιώνουν σήμερα.

            Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) παλεύει σταθερά με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της για την ισοτιμία και τα δικαιώματα της γυναίκας από το 1976. Για τις γυναίκες της ΟΓΕ οι υποσχέσεις που κατά κόρον έχουν δοθεί σαν ασπιρίνες για να γιατρέψουν έναν καρκίνο δεν είναι αρκετές ούτε μας ξεγελούν. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ριζικά η αιτία της αρρώστιας.
            Ένας Σύλλογος ή μια Ομάδα της ΟΓΕ είναι κοντά σου (ίσως κοντύτερα από ό,τι νομίζεις) και πολλές γυναίκες όπως εσύ (ίσως περισσότερες από όσες ελπίζεις) θα βρεθούν δίπλα σου. Πάλεψε μαζί μας για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που καθημερινά αντιμετωπίζεις και γίνε μέρος ενός κοινού αγώνα για την οριστική εξάλειψη της αιτίας του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου