Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Πηγή: http://www.rizospastis.gr

Απλώνουν τη δράση τους στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού
Στιγμιότυπο από τη συλλογή υπογραφών στην Καλλιθέα, ώστε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ να είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες

Στη μία μετά την άλλη γειτονιά απλώνουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με άμεσο στόχο την αγωνιστική αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους πλατιά λαϊκά στρώματα. Ο «Ρ» αναδεικνύει σήμερα μερικά χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πολύπλευρης δράσης:
Την Πέμπτη, Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας, απευθύνοντας κάλεσμα στους άνεργους να οργανωθούν στην Επιτροπή Ανέργων και τα εργατικά σωματεία, να κάνουν και δική τους υπόθεση το πλαίσιο πάλης για τους ανέργους, να διεκδικήσουν: Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Χρονική επέκτασή του για όσους ήδη το λαμβάνουν. Πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Πάγωμα των δανείων και των πλειστηριασμών. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ να είναι κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
Μάλιστα, ειδικά για το τελευταίο αίτημα έγινε μαζική συλλογή υπογραφών και κάλεσμα στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για τις 14 Νοέμβρη στο Υπουργείο Μεταφορών. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας κάλεσε όλους τους ανέργους της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα 4/11 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων, Αριστείδου 92, Καλλιθέα, αλλά και στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια με το μπλοκ της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας.
***
Για τη σημερινή απεργία στα εμποροκαταστήματα, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, παράλληλα με το αίτημα για κλαδική Σύμβαση, με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ, όπως ζητάνε οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, απεργιακές συγκεντρώσεις διοργανώνουν και Λαϊκές Επιτροπές με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ξάνθης όπου στη σημερινή συγκέντρωση (10.30 π.μ., εμπορικό κέντρο «Flamingo», περιοχή στη Φελώνη) καλεί μεταξύ άλλων και η εκεί Λαϊκή Επιτροπή.
Στην ίδια ρότα, για την προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, πικετοφορίες προπαγάνδισής της διοργάνωσαν την Πέμπτη η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου (στο παλιό τέρμα) και χτες Σάββατο η Λαϊκή Επιτροπή 5ου-6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας στην πλατεία Αμερικής.
Πάντα με γνώμονα τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά προβλήματα, στον Ασπρόπυργο η τοπική Λαϊκή Επιτροπή μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και το Σύλλογο Γυναικών Ασπροπύργου, έκαναν συγκέντρωση και διαδήλωση για την Υγεία στην πλατεία Δημαρχείου.
Αντίστοιχα, συγκέντρωση - εξόρμηση στην πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος της πόλης. Κατήγγειλαν την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και τις διαθεσιμότητες του προσωπικού. Καταδίκασαν τα απανωτά χαράτσια σε βάρος των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία και απαίτησαν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αναβαθμισμένες με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές, λαϊκές ανάγκες για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, Λαϊκές Επιτροπές μαζί με σωματεία συμμετείχαν την Πέμπτη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργαζόμενους της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica» που απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου