Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Λάρισα: Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στα 5μηνα - 902.gr

Λάρισα: Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στα 5μηνα - 902.gr

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ Λάρισας σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ, προς όλους τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι ενώ εργάζονται κανονικά, όσους τέλειωσαν τα προγράμματα και τους οφείλονται χρήματα και εκείνους που έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι εγκρίθηκαν οι προσλήψεις τους από τον ΟΑΕΔ, αλλά δεν τους παίρνουν για δουλειά, γιατί αυθαίρετα οι εργοδότες (περιφέρεια, δήμοι, άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κλπ), αλλάζουν τις ειδικότητες ή τα δικαιολογητικά, αφήνοντας τους ξεκρέμαστους.

Το ΕΚ Λάρισας στην ανακοίνωση - κάλεσμά του σημειώνει ότι έχει εκφράσει τη διαφωνία του μ’ αυτά τα προγράμματα, «γιατί καταργούν την πλήρη και σταθερή εργασία, έχουν άθλιους μισθούς και είναι χωρίς δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι δεν θεωρούνται εργαζόμενοι, αλλά «ωφελούμενοι», ενώ στην πράξη οι μόνοι ωφελούμενοι είναι οι εργοδότες, το αστικό κράτος, η ΕΕ.

Βεβαίως δεν λέμε σε κανέναν να μην πάει για δουλειά, είτε για 5 μήνες, είτε για 2 μήνες, αφού την έχει ανάγκη. Αλλά δεν πρέπει να συμβιβαστεί κανείς με αυτή την αθλιότητα που έχουν δημιουργήσει το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να μην γίνει η συνείδηση χυλός και τα θεωρεί αυτά κανονικά. Δεν πρέπει να παγιωθούν η ετεροχρονισμένη πληρωμή, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η εργασία χωρίς ασφάλιση. Το σύνθημα μας να είναι: «Μισθός, ασφάλιση και δικαιώματα από την πρώτη μέρα στη δουλειά». Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους.

Αυτά τα προγράμματα δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Από το 2010 έως σήμερα πέρασαν πάνω από 1.200.000 άνεργοι απ’ αυτά, αλλά πάλι στην ανεργία καταλήγουν. Αυτά τα προγράμματα δεν είναι έκτακτα, αλλά τα έφεραν για να μείνουν μόνιμα, ώστε να ανακυκλώνουν την ανεργία, να χτυπήσουν μισθούς και ΣΣΕ, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τώρα επεκτάθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα, και οι εργοδότες, μέσω των προγραμμάτων αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων ανέργων, που οι ίδιοι καταδικάζουν στην ανεργία, ώστε να αποδεχτούν να δουλέψουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μισθό.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτά τα προγράμματα να οργανωθούν στα σωματεία, σε επιτροπές αγώνα, και να διεκδικήσουν με την βοήθεια του ΕΚΝΛ και των σωματείων, το δικαίωμα να πληρώνονται κάθε μήνα, να έχουν ασφάλιση και δικαιώματα, όπως οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα να δικαιούνται όλοι επίδομα ανεργίας 500 ευρώ το μήνα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για όσο είναι άνεργοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου