Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Για την εξεταστέα ύλη

Ανακοινώθηκε ήδη στα Λύκεια η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Α' Λυκείου για το φετινό διδακτικό έτος, προκαλώντας την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστικά, η ύλη των αρχαίων ελληνικών περιλαμβάνει την εξέταση σύνθετων και εξαιρετικά απαιτητικών γραμματικοσυντακτικών φαινομένων που, θεωρητικά, εντάσσονται στα περιεχόμενα του βιβλίου Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας, αλλά η διδακτική πρακτική είχε μεταθέσει τη διδασκαλία τους για τη Β' ή τη Γ' Λυκείου, αναγνωρίζοντας ότι προορίζονται για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης ήρθε, εξάλλου, σε μια περίοδο που ήδη η ανησυχία μαθητών και εκπαιδευτικών της Α' Λυκείου για τις λεπτομέρειες των εξετάσεων, είναι έντονη, καθώς ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί και δεν έχει ανακοινωθεί πώς θα λειτουργεί η περιβόητη «Τράπεζα Θεμάτων».
Στην πραγματικότητα, με το νέο Λύκειο, ο παιδαγωγός μετατρέπεται σε προγυμναστή εξετάσεων, ακυρώνεται στην πράξη η εκπαιδευτική διαδικασία και μεταβάλλεται δραστικά η φυσιογνωμία και το Πρόγραμμα Σπουδών τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου. Η διδακτέα ύλη ταυτίζεται πια με την εξεταστέα και καταργείται στην πράξη η ευελιξία του διδάσκοντα να προσαρμόζει το μάθημά του στις ανάγκες των μαθητών του, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα κοινωνικοοικονομικά τους χαρακτηριστικά.
Μετά και την ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι με την εφαρμογή του νόμου για το νέο Λύκειο από τη φετινή Α' Λυκείου, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για ένα Λύκειο που θα διώχνει μαθητές σε όφελος της υποβαθμισμένης και ευτελούς ψευτοκατάρτισης. Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη στα Γυμνάσια έχει αρχίσει άτυπα η ενημέρωση των «αδύναμων» μαθητών της Γ' Γυμνασίου, εν είδει επαγγελματικού προσανατολισμού, προκειμένου έγκαιρα αυτοί να κατευθυνθούν προς την κατάρτιση και να μη «χάνουν το χρόνο τους» στο Λύκειο. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή της εφαρμογής του νέου Λυκείου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου