Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"Η Ανάκριση" του Πέτερ Βάις

"Η Ανάκριση"
του Πέτερ Βάις
Θέατρο - Ντοκουμέντο
Ένα έργο - κραυγή για τις ιδέες και τις πράξεις του ναζισμού
Κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει.
Ή ότι δεν θυμάται.
στο Θέατρο Εγνατία
Πρεμιέρα: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου για λίγες μόνο παραστάσεις
Τιμές εισιτηρίων:   13€,για ΟΓΕ και ΠΑΜΕ 
                                     19€, κανονικό
                                     15€, Κάθε Πέμπτη

Ο Κώστας Καζάκος επικεφαλής ενός εξαιρετικού Ιΐμελούς θιάσου, παρουσιάζει το εμβληματικό, επίκαιρο έρνο "Η Ανάκριση" του Γερμανού συγγραφέα Πέτερ Βάις, σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.
Το έρνο "Η Ανάκριση" (ϋΐθ Ει•ηιϊττΙυη§, 1965), ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς. Ένα αποκαλυπτικό έργο - ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες. Ένα πολύ κοντινό μας χθες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων και πανομοιότυπων φασιστικών-ρατσιστικών - ναζιστικών φαινομένων σήμερα.
Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: «Η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που σα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης,  δα μας
αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω αϊτό ποια διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόσταση του και να μεταβληθεί σ' ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος.»
Για την παράσταση επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Σ. Τσακίρης «Έχει ως στόχο να περάσει, χωρίς φίλτρα, την αλήθεια στο σημερινό θεατή και να του δημιουργήσει την εγρήγορση που ζητούν οι καιροί. Η παράσταση σέβεται τη λογική του αφηγηματικού θεάτρου και τη δομή του θεάτρου - ντοκουμέντο. Είναι μία πολιτική παράσταση και ειδικά σήμερα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα θέατρο που δεν παράγει αισθητική αλλά δημιουργεί ηθική».
Ο Γερμανός συγγραφέας Πέτερ Βάις, διακεκριμένη προσωπικότητα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσίασε το έργο "Η Ανάκριση", αφού παρακολούθησε τη δίκη της Φρανκφούρτης για το Αουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965). Ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη που διεξήχθη από τη γερμανική δικαιοσύνη εναντίον των ναζιστών εγκληματιών στην οποία κατέθεσαν 359 μάρτυρες, εκ των οποίων 248 επιζήσαντες του στρατοπέδου. Η δίκη γνώρισε τεράστια δημοσιότητα και ήδη πριν την απαγγελία των δικαστικών αποφάσεων στις 19 και 20 Αυγούστου 1965, ο Βάις με βάση τα ντοκουμέντα της δίκης έδωσε μορφή σε ένα θεατρικό κείμενο, που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε ολόκληρη τη μαρτυρική πορεία, προς το Αουσβιτς. Να φτάσουμε με τα τρένα στην αποβάθρα, να μπούμε στο στρατόπεδο από την πύλη που είχε την επιγραφή "Η Εργασία Απελευθερώνει", να είμαστε παρόντες στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις στο "Μαύρο Τοίχο" και να φτάσουμε μπροστά στους φούρνους των κρεματορίων, όπου αποτεφρώθηκαν, μόνο στο συγκρότημα στρατοπέδων του Αουσβιτς, περίπου 1.500.000 άνθρωποι, απ' όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέγα πλήθος Εβραίων -ανάμεσα τους και 55 έως 60.000 Έλληνες Εβραίοι -, ένα πλήθος διανοούμενων, ένας τεράστιος αριθμός αιχμάλωτων πολέμου, αντιστασιακοί, τσιγγάνοι και άλλες ομάδες πολιτών που "νόθευαν" το αίμα της Άριας φυλής.
Το έργο παίχτηκε, το 1965, ταυτόχρονα σε 15 θεατρικές σκηνές στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και στο Λονδίνο (σκην. Πήτερ Μπρουκ). Ο Πέτερ Βάις κερδίζει το Βραβείο Λέσινγκ.
Στο έργο του ο Πέτερ Βάις αφήνει ανοικτό το τέλος ώστε αυτό να αποκτά μία γενικότερη και διαχρονική δυναμική και να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις αναδεικνύοντας κυρίως το θέμα της ατομικής και κοινωνικής ενοχής και ευθύνης.
Στη διάρκεια των χρόνων "Η Ανάκριση", αποδεικνύεται διαχρονικά επίκαιρη και έχει παρασταθεί με πολλούς διαφορετικούς και πειραματικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.
Πέτερ Βάις Η Ανάκριση

Απόδοση, Δραματουργική επεξεργασία    Σταύρος Σ. Τσακίρης
Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια:              Σταύρος Σ. Τσακίρης
Δραματολόγος:                                                  Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια:                                          Θάλεια Ιστικοπούλου
Παραγωγή:                                                   Θέατρο «Τζένη Καρέζη» 2013 - 2014

 Παίζουν:
Κώστας Καζάκος, Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ντίνος Καρΰδης, Δημήτρης Καλαντζής, Τζένη Κάλλια, Χάρης Χαραλάμπους, Σπύρος Τσεκούρας, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Εύθυμης Ξυπολιτάς
Στο θίασο προστίθεται μία απρόσμενη 12η παρουσία επί σκηνής...

Παραστάσεις:
Πρεμιέρα: Τετάρτη 19.2.2014 στις 20:00
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο, Κυριακή στις 18:00 & στις 21:00 (δύο παραστάσεις)

Διάρκεια παράστασης:   125' (με διάλειμμα 10 λεπτών)

Προπώληση:
•    Θέατρο Εγνατία-Πατρ.Ιωακείμ 1-Πλ.Αγ.Σοφίας, Τηλ.: 2310-225172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου