Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Πώς οργανώνονται δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης


Για την προσπάθεια που γίνεται να οργανωθεί η διεκδίκηση του λαού της Κεφαλονιάς, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες και τα οξυμένα προβλήματα που διαμορφώθηκαν μετά τους σεισμούς, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μέλη σωματείων και μαζικών φορέων του νησιού.
Εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και παράλληλα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σοβαρά προβλήματα: Τις ζημιές στα σπίτια τους, τη διακοπή της υδροδότησης, τη δυσκολία στις καθημερινές μετακινήσεις.
Ο Διονύσης Γεωργόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, συνοψίζει τη συμβολή της ΕΛΜΕ: Με πρωτοβουλία της, κάλεσε σύσκεψη δυο μέρες μετά τον πρώτο σεισμό. Σε αυτή συμμετείχαν αρκετοί φορείς, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, σωματεία, το Εργατικό Κέντρο.
Η σύσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, στην απόφαση για πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο αιτημάτων. Σχεδιάστηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για άμεσα και ζωτικής σημασίας προβλήματα. Για παράδειγμα, απαιτήθηκε και κερδήθηκε να ανασταλεί η πληρωμή του εισιτηρίου των 2,5 ευρώ στο πλοίο που συνδέει Αργοστόλι και Ληξούρι.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της αλληλεγγύης μοιράστηκαν τα πρώτα κλινοσκεπάσματα, τα οποία πρόσφερε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Αποτράπηκε η απόφαση να στοιβαχτούν οι μαθητές σε ακατάλληλα κτίρια, μόνο και μόνο για να δοθεί εικόνα εύρυθμης λειτουργίας, σε συνθήκες κυβερνητικής πασαρέλας στο νησί.
Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, σε ανακοίνωσή του για τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε ότι όλα τα κτίρια, ακόμα και αυτά με σοβαρές ζημιές, θα ανοίξουν μετά από επισκευές 2-3 ημερών, κάτι που έμεινε στα χαρτιά.
Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια και να δοθεί πιστοποιητικό για την ασφάλειά τους και ξεκαθαρίζει: «Χωρίς ασφάλεια, μαθήματα δε γίνονται».
Ακόμα διεκδικεί ειδική ρύθμιση για τους μαθητές που καλούνται φέτος να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Οπως σημειώνει ο Δ. Γεωργόπουλος, το πλαίσιο αιτημάτων εμπλουτίζεται καθημερινά. «Οι πρωτοβουλίες αυτές αναπτέρωσαν και το ηθικό του κόσμου», αναφέρει. Εξηγεί όμως πως το έργο της Επιτροπής είναι δύσκολο: «Ο κόσμος που καλούμε να οργανωθεί έχει χτυπηθεί», εξηγεί, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να δυσκολεύουν τη συμμετοχή του.

Η δράση της Λαϊκής Επιτροπής
Τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής περιγράφει ο Βαγγέλης Βαλλιάνος. Η Λαϊκή Επιτροπή δημιουργήθηκε πριν δυο περίπου χρόνια και το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξε σημαντικές πρωτοβουλίες. Μετά από τους σεισμούς όμως και τις σοβαρές συνέπειές τους για το λαό της περιοχής, οι ευθύνες και τα καθήκοντα που καλείται να αναλάβει έχουν πολλαπλασιαστεί.
Πρόκειται για μια περιοχή με 8.000 μόνιμους κατοίκους, στο Ληξούρι και στα 15 γύρω χωριά, αριθμός που το καλοκαίρι τριπλασιάζεται λόγω της τουριστικής κίνησης.
Από τα πιο σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι αυτό της υδροδότησης: «Το δίκτυο ύδρευσης της Παλικής είναι παλιό.
 Σε μερικά μόνο σημεία έχει γίνει αντικατάσταση των παλιών αμιαντοσωλήνων με σωλήνες νέου τύπου. Οι περισσότεροι σωλήνες είναι από αμίαντο. Αυτό έχει δυο αρνητικά. Πρώτον, ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και, δεύτερον, ότι με το σεισμό - τον πρώτο και το δεύτερο - αυτό το υλικό έσπασε. Πράγμα που σημαίνει ότι σε πάρα πολλά σημεία το δίκτυο έχει τρυπήσει», εξηγεί.
Και προσθέτει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το δίκτυο της ύδρευσης να έχει μπλεχτεί με αυτό της αποχέτευσης. Η υδροδότηση έχει διακοπεί, ενώ και όπου το δίκτυο δουλεύει, το νερό είναι ακατάλληλο.
Οπως λέει, ο δήμος δεν έχει δώσει επίσημη ενημέρωση, αλλά «απλά βγάζει κάποιες ντουντούκες και ενημερώνει πως το νερό είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγουμε κάθε χρήση του». «Με μπουκάλες νερό δεν μπορεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα», τονίζει.
Η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί τη διαγραφή χρεών, δανείων και την κατάργηση χαρατσιών, καθώς και την άμεση αποκατάσταση της οικοσκευής των λαϊκών νοικοκυριών και των ζημιών των επαγγελματιών: «Τα σπίτια στο εσωτερικό τους, από το πιο παλιό έως το πιο καινούργιο, έχουν διαλυθεί όσον αφορά την οικοσκευή, τα έπιπλα, τις συσκευές», αναφέρει.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στα μαγαζιά τους. Οσον αφορά τη στέγη, επιτακτική ανάγκη είναι να βρεθεί λύση για όλες τις οικογένειες που η κατοικία τους έχει πληγεί από τους σεισμούς: «Οχι σκηνές, οι σκηνές δεν είναι λύση», τονίζει και προσθέτει: «Ζητάμε να εξασφαλιστούν προσωρινές κατοικίες, αλλά σε καμιά περίπτωση να μη γίνουν τα κοντέινερ μόνιμη κατάσταση».
Ο Β. Βαλλιάνος είναι πολιτικός μηχανικός και συμμετέχει ως εθελοντής στα κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών (ΥΑΣ) που διενεργούν τους ελέγχους στα κτίρια. Οπως καταγγέλλει, το προσωπικό της ΥΑΣ που έφτασε στην Κεφαλονιά είναι έκτακτο, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ). Οπως εξηγεί, ντόπιοι μηχανικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος, προσφέρονται να βοηθήσουν στους ελέγχους των κλιμακίων, προσθέτει όμως ότι η κατάσταση αυτή είναι ένας ακόμα λόγος να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους, αποψιλώνοντας από το προσωπικό τους μια σειρά υπηρεσίες απαραίτητες για το λαό.
Με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς
«Οι σκηνές δεν είναι λύση. Ζητάμε να εξασφαλιστούν προσωρινές κατοικίες»
«Επειδή πολλά κτίρια έχουν κτιστεί με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, δεν αρκεί να αποκατασταθούν απλά οι ζημιές που έχουν υποστεί, γιατί σε ένα μελλοντικό σεισμό θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Ζητάμε να υλοποιηθεί εκτεταμένο πρόγραμμα όχι απλά αποκατάστασης αλλά ενίσχυσης των κτιρίων», εξηγεί.
Οσο για τις εργατικές κατοικίες και την καταστροφή που υπέστησαν, τονίζει πως το γεγονός αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για το πόσο ενδιαφέρεται το κράτος για τα σπίτια του φτωχόκοσμου, ακόμα και για τις εργατικές κατοικίες για την κατασκευή και ποιότητα των οποίων ευθύνεται το ίδιο.
Επιτακτικό είναι, όπως σημειώνει, και το ζήτημα των υποδομών, του οδικού δικτύου της Παλικής, που υποχωρεί συνέχεια όχι μόνο λόγω του σεισμού, αλλά και λόγω βροχοπτώσεων, όπως και της κατασκευής σχολικών συγκροτημάτων: «Στο Ληξούρι υπάρχει πρόβλημα στα περισσότερα σχολικά κτίρια. Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός δεν έγινε σε ώρα λειτουργίας τους», αναφέρει.
«Ψηλά το κεφάλι» είναι το μήνυμα που στέλνει η Λαϊκή Επιτροπή.
Οπως υπογραμμίζει ο Β. Βαλλιάνος, αρκετοί εργαζόμενοι, όπως αυτοί στο γηροκομείο, στο νοσοκομείο, στην Υπηρεσία Υδρευσης, δείχνουν αυταπάρνηση, αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τις δυσκολίες. «Δεν το βάζουμε κάτω εύκολα», σημειώνει και προσθέτει πως και οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής συμβάλλουν ώστε να παίρνει ο λαός κουράγιο, μπροστά στους αγώνες που πρέπει να δώσει: «Δεν περιοριζόμαστε στις υποσχέσεις του κάθε υπουργού. Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση», συνοψίζει.

Στέγη, νερό, σίτιση
Η Αφροδίτη Ζιάννη είναι εργαζόμενη στην κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης και μέλος της νεοσύστατης ομάδας της ΟΓΕ στο Ληξούρι. «Ολοι οι ασθενείς μου έχουν μείνει άστεγοι», αναφέρει όσον αφορά τους ψυχιατρικούς ασθενείς που παρακολουθεί και περιγράφει την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Οι εργαζόμενοι της μονάδας, αν και είναι για αρκετούς μήνες απλήρωτοι, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους να βοηθήσουν, όχι μόνο τους ασθενείς τους, αλλά και όσους έχουν ανάγκη, στους καταυλισμούς και όπου αλλού χρειάζεται. «Στέγη, νερό, σίτιση είναι τα βασικά που απασχολούν τον κόσμο», υπογραμμίζει.
Σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της Λαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγώνα χαρακτηρίζει τη σύσταση δυο ομάδων της ΟΓΕ στο νησί.
Σημειώνει τη σημασία της αλληλεγγύης που εκδηλώνεται από σωματεία, Εργατικά Κέντρα, από το ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερα αναφέρεται στην ομάδα της ΟΓΕ στη Χίο που ήρθε σε επαφή με την ομάδα του Ληξουρίου προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα το λαό του νησιού. «Τα καθήκοντα και οι ευθύνες μας αυξάνονται στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο σεισμός», τονίζει και προσθέτει πως κάθε προσπάθεια πρέπει να σημαδεύει ένα στόχο: «Να σηκώσει ανάστημα ο λαός, να βγει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας».

http://www.rizospastis.gr: Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου