Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παρέμβαση για το σεισμό στην Κεφαλονιά

Στις σημαντικές καταστροφές που έχει προκαλέσει ο σεισμός και στις αρχαιότητες της Κεφαλονιάς, αλλά και στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την αποκατάσταση των ζημιών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά η Επιτροπή του ΠΑΜΕ εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ).
Στην ανακοίνωση τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα: «Εχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές σε βυζαντινά, κυρίως, μνημεία αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
Η υποστελέχωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι συνειδητή επιλογή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, προωθώντας έτσι την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας, σύμφωνα με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΕ΄ ΕΠΚΑ), με έδρα το Αργοστόλι, δεν υπάρχει μόνιμος μηχανικός αλλά ούτε και συντηρητής. Από τους 43 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει το οργανόγραμμα της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ υπηρετεί μόνο το 30% περίπου. Ανάλογη και χειρότερη εικόνα παρουσιάζει και η 20ή Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (20ή ΕΒΑ) με έδρα τη Ζάκυνθο και αρμοδιότητα και για την Κεφαλονιά.
Τέλος, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, ειδικότερα για την Κεφαλονιά, ζητά: «Αμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την εκτέλεση μελετών και εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό στα μνημεία του νησιού. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση των αρμόδιων Εφορειών (ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, 20ή ΕΒΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες για την υποστύλωση - προστασία των μνημείων.
Μελέτη και κατασκευή νέου Μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς το υπάρχον, εκτός των ζημιών, είναι και ακατάλληλο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού. Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σύγχρονο μουσείο με ειδική αντισεισμική θωράκιση, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον αποθήκες, εργαστήριο συντήρησης και χώρους στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Να σημειωθεί ότι η ΛΕ΄ ΕΠΚΑ νοικιάζει χώρο για γραφεία, αλλά και άλλο χώρο για αποθήκη - εργαστήριο συντήρησης, χώροι ακατάλληλοι, οι οποίοι στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο».

http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου