Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η οργανωμένη πάλη ανοίγει δρόμους

Εκεί όπου οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» οργανώνονται στο πλευρό των μόνιμων και άλλων συναδέλφων τους, εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν για την υπεράσπισή τους, δημιουργούνται προϋποθέσεις να βελτιωθούν οι όροι που δουλεύουν οι νέοι στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Καθοριστικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι οι Επιτροπές που στήνονται με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, όπως αυτή για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής ή αυτή που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Στις αρχές του μήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ και η Επιτροπή των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» στους δήμους, έκαναν νέα παρέμβαση στον ΟΑΕΔ, προβάλλοντας το ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει. Από τη διοίκηση του Οργανισμού απέσπασαν τις εξής διαβεβαιώσεις:
1. Κάθε 1η του μήνα, οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα δίνουν τις καταστάσεις με τα μεροκάματα και κάθε 5 του μήνα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
2. Οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται σε ειδικότητες που υπάγονται στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ.
3. Με εισήγηση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας, καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχείας.
4. Αναγνωρίζονται σε όλους τους εργαζόμενους στα 5μηνα συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.
5. Δεν θα παραχωρείται ή θα ενοικιάζεται κανένας εργαζόμενος σε άλλους φορείς από αυτούς που προσλήφθηκαν.
6. Ο υπολογισμός της ηλικίας θα γίνεται με βάση την ημερομηνία γέννησης και όχι γενικά το έτος 1988 (σ.σ. έχει σχέση με το ύψος του μισθού τους).
7. Θα γίνει αποκατάσταση του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι πληρώθηκαν χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αργίες και όχι ως μισθωτοί.
Επίσης, ύστερα από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια και της Επιτροπής Εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα, η Περιφέρεια δεσμεύθηκε πως θα ισχύουν για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» όλα όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους. Τέλος, παρέμβαση έγινε και για την «παραχώρηση» εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο, μετά την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην Περιφέρεια.

http://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου