Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών το απόγευμα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - 902.gr

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των Λαϊκών Επιτροπών το απόγευμα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης - 902.gr

Συγκέντρωση σήμερα Δευτέρα 31 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συζητά για νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καταρχάς στις δημοτικές κοινότητες Ά,΄Γ και Έ, με πρόβλεψη να επεκταθεί παντού, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Οι Λαϊκές Επιτροπές στην ανακοίνωση – κάλεσμα σημειώνουν: «Πρόκειται να εγκριθεί διεξαγωγή διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου, -ιδιώτης, φυσικά- με τον οποίο ο Δήμος θέλει η συμφωνία να είναι "μισά – μισά".

Πληρωμές θα γίνονται δεκτές με κάθε τρόπο… Με κλήση, με μήνυμα, μέσω ιστοσελίδας, μέσω εφαρμογής σε κινητά, με κάρτα, με "ξυστό"… Ο "χρήστης" θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται ηλεκτρονικά και για τα πρόστιμα του…

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται, ώστε να ξεκαθαριστεί πως δεν θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους. Μην καλομάθουν…

Η ώρα κοστολογείται στα 2 ευρω. Μην ψάχνουμε και ρέστα…

Έτσι ο Δήμος υπολογίζει να εισπράττει περί τα 7.000.000€ το χρόνο από εισιτήρια και γύρω στα 4.300.000€ (!!!) από πρόστιμα (απ’ αυτά θεωρεί σίγουρα τα μισά –τα υπόλοιπα δεν τα βλέπει να πληρώνονται). Κι απ’ το σύνολο, τα μισά στον ανάδοχο, όπως είπαμε.

Έτσι, λοιπόν, λέει ο Δήμος, θα λυθεί η ρύπανση και το κυκλοφοριακό. Και θα "αξιοποιηθούν εναλλακτικές τεχνολογίες". Μάλιστα…

Η διοίκηση του Δήμου είναι απόλυτα συνεπής. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο κέντρο της πόλης και -κάτοικοι και επισκέπτες- έχουν "απολαύσει" τα αποτελέσματά τους. Έγινε προσπάθεια να τα φέρουν εδώ και 1 χρόνο στη 'Δ δημοτική κοινότητα. Μετά την κινητοποίηση του λαού της περιοχής, με καλέσματα της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας, πάγωσαν οι σχεδιασμοί. Προσωρινά… Η ίδια η εισήγηση της πρότασης επικαλείται τον "κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων", τον "Καλλικράτη", τον "Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας" του Δήμου, τις ως τώρα αποφάσεις. Νόμιμα θέλουν να μας χαρατσώσουν. Είναι η συνέχεια της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησης, των τελών, της τοπικής φορολογίας. Ο δημόσιος χώρος είναι προς ενοικίαση και επιχειρηματική αξιοποίηση στην πολιτική τους.

Πρόκειται για κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, της βασικής κατεύθυνσης για δραματική μείωση των πόρων απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους Δήμους, για μεταφορά αυτών των χρηματοδοτικών κενών στις πλάτες των εργαζομένων, στις λαϊκές οικογένειες. Η κατεύθυνση αυτή βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και στους σημερινούς διοικούντες και σε επίδοξους αυριανούς. Όποιος άλλωστε κινείται εντός αυτού του πλαισίου, των κανόνων της ΕΕ, της κυβερνητικής πολιτικής, της "υγιούς επιχειρηματικότητας", της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας, με τα σημερινά ή με "εναλλακτικά" σχέδια, αντικειμενικά θα κινηθεί στην ίδια ρότα. Ούτε φύλλο συκής δεν μπορούν να αποτελέσουν οι "ευαισθησίες" και οι "επικλήσεις" για το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό και την καινοτομία.

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές, οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων της πόλης το "δεν πάει άλλο" το έχουν πει από καιρό.

Μπορούμε με την πάλη μας να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει ούτε να πωλείται, ούτε να ενοικιάζεται.

Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης λύνεται μόνο με την ουσιαστική και ολόπλευρη ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ελεγχόμενη στάθμευση μπορεί να υπάρξει μόνο γύρω από δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς χωρίς όμως καμία καταβολή αντιτίμου.

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι καθαρά εισπρακτικό και δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό.

Να παλέψουμε για δημοτικές υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ανταποδοτικά τέλη, τροφεία και φόρους. Για τις πραγματικές λύσεις στο μεγάλο, όντως, κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και της συνοικίας μας,

Να διεκδικήσουμε:

Καμιά δημοτική υπηρεσία να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Κανένας δημόσιος χώρος να μη μετατραπεί σε ενοικιαζόμενο (ούτε από ιδιώτη – ούτε από το Δήμο).

Δημιουργία δωρεάν χώρων στάθμευσης.

Δημόσιες σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν για άνεργους, φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ, δωρεάν για όλους κατά τις ώρες προσέλευσης στους τόπους δουλειάς και με φθηνό αντίτιμο για τις υπόλοιπες ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου