Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πριν από 63 χρόνια, στις 5 Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Έναν 23χρονο νεολαίο, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστική αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Η κατηγορία με την οποία τον έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκή αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Ένας από αυτούς και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και Βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Το δολοφόνησε το αστικό κράτος και οι φασιστικοί, παρακρατικοί μηχανισμοί του για τη συνεπή κι αταλάντευτη αντιιμπεριαλιστική του δράση, για τους αγώνες του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τυχοδιωκτισμούς, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτούς.

Σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς. Η ΕΔΥΕΘ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική! Καταδικάζουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, όχι μόνο υιοθετεί τα προσχήματα αυτών των επεμβάσεων, αλλά συμμετέχει ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε και όσες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θέλουν τη χώρα μας μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταδικάζουμε τις ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές διώξεις και απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού, των μειονοτήτων και των κομμουνιστών της Ουκρανίας. Καταγελούμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για την ανάμειξή τους στις εξελίξεις. Για την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών, ενίσχυσαν και στηρίζουν τις ναζιστικές οργανώσεις και κόμματα, τους απογόνους των συνεργατών των SS, που αναρριχήθηκαν σήμερα στην εξουσία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας της ΕΕ, στηρίζει αυτήν την παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας. Από κοντά, βέβαια, και η Ρωσία, που για τα δικά της συμφέροντα πυροδοτεί και αυτή εξελίξεις ενάντια στο λαό της Ουκρανίας.

Οι εργάτες της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον προσεταιρισμό του από οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή και ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός, είναι ένας και είναι κοινός εχθρός όλων των λαών!

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πυκνώσουν
τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, να εντείνουν τη δράση τους:
•        για να μη συρθεί η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς,
•        για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, στο πρώην 3ο Σώμα  Στρατού στη Θεσσαλονίκη,
•        για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,
•        για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων,
•        για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι λαοί πρέπει να υψώσουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης της εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού, για το νέο κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης.


Το Σάββατο, 15 Μάρτη 2014, οργανώνουμε εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσουμε το Νίκο Νικηφορίδη,
το Γρηγόρη Λαμπράκη κι όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές, για να ανανεώσουμε τον όρκο για την συνέχιση του αγώνα τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00πμ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου
απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).
Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Καλούμε τον λαό, την νεολαία και τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος.

                                                                                                                    
                                                                                                                             
                     
           Θεσσαλονίκη 
  11/03/2014       
Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου