Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στο επίκεντρο τα σύγχρονα προβλήματα των γυναικών

Εκδήλωση με θέμα «Επαγγελματικές ασθένειες - εργασιακές σχέσεις» διοργάνωσε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Συμμετείχαν εργαζόμενες από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και εμπορικά καταστήματα.
Στην εισηγητική ομιλία, ο Σπύρος Δρίβας, γιατρός εργασίας, αναφέρθηκε στις επαγγελματικές ασθένειες στους χώρους δουλειάς που πλήττουν ολοένα και περισσότερους.
Στον κλάδο του εμπορίου, μεγαλέμποροι και πολυεθνικές αναγκάζουν χιλιάδες εργαζόμενες να εκθέτουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία σε σοβαρούς κινδύνους:
Παρατεταμένη ορθοστασία, σήκωμα βαρών και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, χαμηλές θερμοκρασίες για τις εργαζόμενες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνεχής πίεση από διευθυντές και προϊσταμένους, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά και το άγχος της ανεργίας, που αποτελεί έναν ακόμη βλαπτικό παράγοντα.
Ο Σπύρος Δρίβας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια των εργοδοτών, όταν εμφανίζεται μια επαγγελματική ασθένεια ή συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα, να μεταφέρουν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζομένους. Ακολούθησε προβολή βίντεο με θέμα τη μητρότητα.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας διοργάνωσαν και στην Καβάλα από κοινού το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Γυναικών. Εκτός από το ιστορικό της 8ης Μάρτη και την προβολή σχετικού βίντεο, η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα και έκθεση φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου